Helyek, amiket szeretünk

Helyek, amiket szeretünk

 

Ez a post azokról a helyekről és rendezvényekről szól, amelyek különlegesek a maguk nemében, valami pozitívat, valami értéket képviselnek. Olyan helyekről ahol kivételes fogadtatásban volt részünk. Ahova szeretünk visszajárni, akiknek sokat köszönhetünk, ahol az együttműködés folyamatos. Zenekarunk igyekszik hosszútávú kapcsolatokat és projekteket kialakítani amely három szereplő előnyére is válik. A közönségnek, a házigazdának és a zenekarnak is. Az alább felsorolt helyek mindegyike kiemelkedően kreatív légkört és lehetőségeket biztosít az értékek teremtésének. Szívből ajánljuk ezeknek a helyeknek és rendezvényeknek a meglátogatását!

 

Festival des Hautes-Terres – Saint Flour

Festival des Hautes-Terres – facebook oldal

 Festival des Hautes Terres – Saint Flour, Franciaország.
1000 méter magasságban, vulkanikus területen fekvő XV. századi francia kisváros. Az utcák burkolatának és a házak bazaltköveinek árnyalatai történeteket mesélnek, az emberek kedvesek, barátságosak.
A település sok kultúrális rendezvény otthona. A Hautes Terres Fesztivál a régi vásárok hangulatát idézi, utcazenével, tánccal, őstermelői piaccal. A város főterén, a katedrálisban, és más helyszíneken zenei vagy táncos programokkal. Gyönyörű környezet, finom ételek, jó hangulat. Nagyon szerettünk ott lenni, egyik legnagyobb teljesítményünk a zenekarunk történetében.

Babel Sound – Balatonboglár

Babel Sound – facebook oldal

A Babel Sound egy legenda a zenészek között. Ez a közönség számára teljesen nyitott és ingyenes fesztivál a zenészek paradicsoma. A kultúrák és zenék bábeli forgataga. 2016-ban mint “megfigyelők” vettünk részt a fesztiválon, ahol megtapasztaltuk, hogy a világ különböző tájairól érkező zenészek hogyan alakítanak ki pillanatok alatt új formációkat és különböző stílusok hogyan folynak egymásba egy tíz, húsz sokszor akár harminc zenész által játszott örömzenében. 2016-ban ismerkedtünk meg a holland Bandgladesh zenekarral akikkel azóta is jó barátságot ápolunk. 2017 márciusában meghívtak minket Amsterdamba, ahol két hetet töltöttünk workshopokat, fellépéseket tartva. Vendégszerepeltünk egy Bandgladesh koncerten a Pleek-ben, rögzítettünk néhány közös ötletet melyeken folyamatosan dolgozunk amikor a két zenekar egy városban tartózkodik. A 2017-es Babel Soundon zenekarunk fellépett a Szimpla színpadon. Egy energikus és sok embert megmozgató koncertet adtunk ahol a Bandgladesh zenekarból Ania Brezinska vendégszerepelt velünk továbbá Pato Pianola és Hugo Jara a Golosa la Orquesta-ból akiket a 2017-es Babel Sound éjszakákba nyúló örömzenélésein ismertünk meg. A chílei zenészekkel is hasonlóan jó barátságot ápolunk mint a Bandgladesh zenekarral. Néhány tagjukkal közös fellépést tervezünk a 2018-as évben. Ezek a kapcsolatok nem jöhettek volna létre, ha nincsen Babel Sound. Ez a fesztivál egyedülálló a fesztiválok tekintetében, a zenekarok ellátásának színvonalában és sokoldalúságában. Mindezek mellett a Balatonpart közvetlen közelsége különleges, paradicsomi környezetet biztosít a zeneszeretőknek.

 

MediaWave – Komárom

Mediawave – facebook oldal

A Mediawave-en először 2017-ben játszottunk. A Monostori Erődbe néhány napra beköltöző filmesek, animátorok, zenészek, képzőművészek és a közönség egy nagy családot alkot. A hangulat és a helyszín remek táptalaja a különböző érdekes fúziók , alkotások, programok megvalósításának, különböző kultúrák megismerésének. Az előző év sikeres szereplése után a 2018-as évben zenekarunk komolyabb jelenléttel készül a rendezvényre. A mongol kultúra és népzene bemutatását énekesünk Chingele által a helyszínen készített mongol ételeinek kóstolója egészíti ki. A Mongol Asztal a fesztivál különböző napjain, más és más helyszíneken várja az érdeklődőket. Lehet csatlakozni hozzánk a Zenei Olvasztóműhelybe, ahol megtanulhattok néhány mongol népdalt. A fesztivál végén pedig együtt előadjuk ezeket a dalokat.

 

Painters Palace – Budapest

Painters Palace – facebook oldal

A Painters Palace -al való kapcsolatunk visszanyúlik 2015 novemberéig. Egy koncertünkön vettük észre, hogy a közönségben valaki elmélyülten rajzol a koncert alatt. Fel-felnéz a zenekarra majd vissza a papírra. Kezében ceruzával és radírral, egész koncert alatt dolgozott. Mire befejeződött a fellépés, és összepakoltunk a színpadon, már elment a helyszínrő. A pultból szóltak Dzsinnek, hogy valaki itt hagyott nekünk valamit, ne felejtsük magunkkal vinni. Valahogy erről az információról teljesen megfeledkeztünk és a következő hónapban jutottak hozzánk az általa rólunk készített rajzok. A papíron egy webcím szerepelt és egy név: Tomass

Nagyon megtisztelőnek tartottuk, hogy valaki rajzokat készített rólunk. Bár egy hónap eltelt közben, megpróbáltuk felvenni a kapcsolatot Tomass-al. Az általunk írott emailek rendre visszajöttek a weblapjáról hibaüzenettel, így még két hónap eltelt mígnem egyszer egy koncertünk előtt odajött hozzánk egy szimpatikus hosszú hajú srác, és angolul közölte, hogy mennyire jó, hogy megint minket lát, ő volt az aki rajzokat készített rólunk. Nagyon megörültünk, hogy a technikai problémák ellenére így egymásra találtunk. Tomass elmondta, hogy nemrég érkezett vissza Budapestre azzal a céllal, hogy nyisson egy festő és képzőművész stúdiót, ennek a megnyitójára meg is hívott minket. Folytatás alatt…

 

Kék Ló – Budapest

Kék Ló – facebook oldal

A Kék Ló Fashion Pub -ban 2016 tól játszunk, többnyire havi rendszerességgel. Nagyon megtetszett nekünk a pincében kialakított koncertterem, mely mérete miatt nagyon közel hozza a zenekart és a közönséget. A koncertjeinkre a korlátozott férőhely miatt belépőket kell váltani, azonban megvásárlásukkal esély van CD-ket és Digitális Album letöltéseket nyerni. Általában hamar megtelik a terem, így érdemes időben érkezni! A megszólalás akusztikusan akár kihangosítás nélkül is elfogadható, amennyiben kell a hely rendelkezik alap PA rendszerrel.

Folytatás feltöltés alatt…

Gare du Noord – Amsterdam

Gare du Noord – facebook oldal

Amsterdami látogatásunk alatt végig a  Gare du Noord vendégszeretetét élveztük. Részt vettünk a színpad építésében és az egyik első koncertet adtuk a hely történetében. A város északi részén található “garázs” különböző művészeti tevékenységeknek ad otthont. Festészet, ruhakészítés, különböző zenei workshopok, érdekes performance-ok vannak a palettán. Az ott eltöltöt két hét alatt Qingele torokének workshopot tartott, mongol népdalokat tanított és a mongol és kínai ízvilágot is volt alkalma bemutatni. A leg tartalmasabb nap számunkra az volt amikor egy egész napos szombati eseményben működtünk közre. A napot chalaparta workshop, torokének workshop, dokumentumfilm vetítés, különböző nemzetek ételei és italai tették izgalmassá. Este a Bandgladesh zenekarral együtt adtunk koncertet, majd szabad örömzenélés volt, ahol tovább fúzionált a két zenekar. Aztán újabb zenészek és hangszerek érkeztek, a zenélés reggelig tartott.

Folytatás feltöltés alatt…

 

BioforMe – Milan

Bioforme – facebook oldal

A BioforMe művészeti központ Milánó belvárosában található. A helyiségeket  a famegmunkálás különböző módszereivel készített műtárgyak, használati tárgyak színesítik, hozzájárulva a különleges, meleg atmoszférához.  A festészeten, a famegmunkáló workshopokon kívül koncerteket, előadásokat, kiállításokat szerveznek. A hely otthona a milánói HandPan (hangdrum) közösségnek, akiknek a meghívására játszottunk ott 2017 nyarán, Franciaország előtt. Jó hangosítással majdnem teltháznak játszottunk a belépőjegyes koncerten. A műsor végére mindenki táncolt, többször visszatapsoltak minket. A közönség távozása után az este nem ért véget. Yurek Sztekiel, a BioforMe alapítója francia pezsgőt és finomabbnál finomabb olasz borokat bontott a tiszteletünkre. Felajánlotta, hogy töltsük ott az éjszakát. Tartalmas beszélgetésel  és örömzenével hajnalig meg sem álltunk.

Joe’s Garage – Amsterdam

Joe’s Garage – facebook oldal

Joe’s Garage (Joe Garázsa) egy önkéntesek által fenntartott közösségi hely. Koncertek, workshopok szervezésével, közösségi konyhával, rászorulók támogatásával, ismeretterjesztéssel foglalkoznak Amsterdamban. Egyre kevesebb ilyen szociális alapon működő szórakozóhely van a városban, így igazán örültünk amikor meghívást kaptunk, hogy ott játszunk. Rendkívül jó ételeket ettünk, remek söröket ittunk és egy nagyon nyitott, szuper közönséggel ismerkedhettünk meg.

 

Ólommadár – Csíkszereda (Miercuera Ciuc)

Ólommadár – facebook oldal

Az Ólommadár rendkívül  barátságos, vendégszerető hely. Ez tulajdonképpen mindegyik erdélyi helyszínre elmondható ahol játszottunk eddig. A koncert előtt több órával érkeztünk meg, első állomása volt a mini turnénknak. A korai érkezésnek köszönhetően sikerült kicsit kipihenni az utazás fáradalmait. A buszunk ekkor még néhány rövid szakaszt kivéve jól működött, de a 800 kilométeres egész éjszakán át tartó utazás kimerített minket. A koncert előtti próba sokak figyelmét felkeltette. Zolya Zsoltnak köszönhetően tökéletes hangtechnikával és hangosítással szólaltak meg dalaink, nagy sikert aratva. Több koncertszervező is jelen volt a koncerten, ígéreteket kaptunk a további együttműködésre. Figyelemre méltó volt a hangosítás, a remek közönségnek köszönhetően a hangulat is fantasztikus volt.

 

Szimpla Kert – Sepsiszentgyörgy (Sfántu Gheorghe)

Szimpla Kert Sepsiszentgyörgy – facebook oldal

Erdélyi miniturnénk alatt Sepsiszentgyörgyön volt a központunk, ahol a helyi Szimpla Kert biztosított nekünk szállást a turné egész idejére. Csíkszeredai koncertunk után buszunk egyre többször makacsolta meg magát, sokszor lefulladt, és nagyon lassan tudtunk vele haladni. Hajnali három óra felé érkeztünk meg a Szimplába, ahol pálinkával, és nagyon finom zsíroskenyérrel vártak minket. Rövid időre el is feledkeztünk fáradtságunkról. Józsi Győző és Hankó Szabolcs segítségének köszönhetően elfoglaltuk a szállásunkat. A Szimplások vendégszeretete nem ismert határokat. Tálcaszámra kóstolhattuk meg a finomabbnál finomabb pálinkákat, kézműves söröket. Mindegyik pálinka más volt, és mindegyik rendkívül finom. A sörválaszték is nagyon nagy, és van egy két igazán különlegesen finom sör amivel máshol nem találkoztunk. Nem volt olyan kérésünk, ami ne teljesült volna. Ehhez kapcsolódott még az egész Szimpla személyzetének és közönségének barátságos és pozitív attitűdje, mely nagy hatást gyakorolt ránk. Az esti koncertünk a kezdeti technikai problémák ellenére nagyon jól sikerült, magyar népdalcsokrunkat Józsi Bianka előadása színesítette, nagy sikert aratva. Rögzítettünk egy újabb élő koncertalbumot amely nemsokára elérhető lesz a bandcamp oldalunkon. A műsor után természetesen megérkezett a következő tálca finomabbnál finomabb gyümölcsökből készített pálinka válogatás. z este természetesen nem ért véget. Balázsnak és Bencének köszönhetően fent önismereti diszkóval, a zenekar lent akusztikus jammeléssel folytatta egészen hajnalig. Ez volt a Szimpla Sepsiszentgyörgy első születésnapja, melyet sikerült méltóan megünnepelni. Nagyon jól éreztük magunkat és sok új barátságot kötöttünk. Jó érzés volt ebben a közegben lenni. Hálásak vagyunk Józsi Győzőnek, Kingának és Biankának, Kónya Attilának, Hankó Szabolcsnak, a Szimplás lányoknak és fiúknak!

 

Szimpla Kert – Budapest

Szimpla Kert Budapest – facebook oldal

A Szimplakert egy világhírű romkocsma. Az biztos, hogy Budapesten szinte mindenki megfordult már, vagy hallott a Szimpláról. Változatos programok egészítik ki a színvonalas koncerteket, mint például a vasárnap délelőttől megrendezett Szimpla Piac, a péntek délutánonként tartott Szimpla Matiné, vagy a Portré rajzolás és az önismereti disco. Nyaranta több fesztiválon és rendezvényen is jelen vannak. A lemming programmal támogatják  a kezdő zenekarokat, fellépési, lemezfelvételi lehetőséget biztosítanak, szuper video és hangtechnikával. Zenekarunk először a Lemming program keretében lépett fel, később pedig többször játszottunk a Szimpla Piacon és Matinén valamint a Sétáló Kazinczy utca rendezvényen.