Ifjúsági zenei programok

Ifjúsági zenei programok

 

Világzenei Utazás

A Világzenei utazás egy interaktív ifjúsági népzenei műsor, amely magyar népdalokon és különböző egzotikus tájak népdalain keresztül mutat rá a zenei összefüggésekre és a hangszerek kialakulásának történetére. Mivel ezek a világ összes lakott kontinensét képviselik, van olyan köztük ami kevésbé ismert Európában és igen érdekes. Megtalálható például: a szitár, a mongol tobsuur, a cajon, a didgeridoo, a pánsíp, a doromb, a dohola, a bongo, a darbuka, a djembe, a gitár, az andalúz lant és a hegedű. Mongol származású énekesünk Qingele, tuvai felhang énekléssel és torokénekléssel teszi igazán különlegessé az előadást. A program célja a hangszerek bemutatása különböző tájakról származó népdalok előadásán keresztül, továbbá szerepük bemutatása a hangszerelésben, és abban a kultúrában ahonnan származnak. A közönség interaktív módon bevonható, közös énekléssel, tapsolással, illetve a hangszerekkel közelebbről is meg lehet ismerkedni. Opcióként háttérvetítés is rendelkezésre áll, melyben a dalokhoz kapcsolódó tájak és életképek jelennek meg.

 

A műsor koncepciója

A zene az univerzális nyelv

Adott egy mongol, egy orosz, és többnyire magyar tagokból álló fiatal, külföldön is elismert, akusztikus világzenét játszó zenekar. Adott több hangszer a világ különböző tájairól. Adottak az általunk hozott klasszikus, illetve könnyűzenei inspirációk és a nyitottság egymás kultúrája felé. Három különböző anyanyelvünk van, a leghatékonyabban azonban a dallamok és ritmusok nyelvén kommunikálunk. A műsor egyik célja indirekt módon bemutatni, hogy bárhol is vagyunk a világban, a ritmusok és dallamok nyelvén nagyon hamar tudunk kapcsolatokat teremteni, még ha az adott nyelvet nem is beszéljük.

Más kultúrák tükrében a sajátunkat is jobban megismerhetjük

“Minden népnek van egy sereg népdala, amely oktatásra kiváltképpen alkalmas. Ezeket jól kiválogatva, a népdal lesz a legmegfelelőbb tananyag, hogy rajta a gyermekeknek az egyes zenei elemeket bemutassuk és tudatosítsuk ezeket… Mielőtt más népeket akarunk megérteni, magunkat kell megértenünk. Semmi sem alkalmasabb erre, mint a népdal. És az idegen országok népdalainak megismerése a legjobb út az idegen népek megismeréséhez. Mindezen fáradozások végcélja abban áll, hogy a tanulókkal megismertessük és megszerettessük a múlt, a jelen és a jövő klasszikusait.”

(Kodály Zoltán: A népdal szerepe a zenei nevelésben, 1966)

 Nem is lehet Kodály Zoltánnál jobban megfogalmazni mi a másik célunk. A műsor felépítése tökéletesen alkalmas arra, hogy tágabb népzenei világot mutasson be az ifjúságnak, köztük a magyar népzenével, amelyben más népek zenéinek egzotikus hangszerei is megszólalnak, különleges, egyedülálló hangzást létrehozva. A hangszerek puszta látványa érdekes hangjuk, mongol énekesünk személye és autentikus előadásmódja mind a fenti célt segít tartalmasan megvalósítani és a közönség zenei palettáját kiszélesíteni.

A Világzenei Utazás programot öt különböző korcsoportnak ajánljuk

A Világzenei Utazás interaktív zenei műsor időtartama és a zeneszámok közötti ismeretterjesztő tartalom a korcsoport függvényében és annak érdeklődési köréhez igazodva lett kialakítva. A műsor akár 10 különböző, ugyanakkor egymásra épülő foglalkozást tartalmazhat így bővebb, változatosabb a megszerzett ismeretanyag és jobban beépül. Az alábbi korcsoport bontásokat ajánljuk a különböző műsorvariációkhoz:

-Kisgyerekek  (5 –  10 éves korig) -Gyerekek (10 – 14 éves korig) -Kamaszkorúak (14 – 18 éves korig) -Felnőttek -Speciális ellátásra szorulók

 

A közönség aktív bevonása szerves része a műsornak, ahogyan a hangszerekkel való közelebbi megismerkedés is. A programokat magyar, angol, orosz és kínai nyelven is meg tudjuk valósítani.