Transylvania 2017

Transylvania 2017

  

In december 2017 we’ve organised a mini tour to Transylvania. One of the goals of the tour was to create audience and vibe for the summer. Previously we have applied for a grant from N.K.A (institute responsible for supporting art) and the time we planned the tour it was still under consideration by the institute. The grant supposed to be used for expenses of hungarian musicians touring in the neighbouring countries. We have managed to do the tour, three concerts in three cities from our own budget. When we came back to Hungary, we have found out that our application was denied by N.K.A because the lack of funds.

A turnénak három állomása volt. Az első koncertet Csíkszeredán az Ólommadárban adtuk. Rendkívül  barátságos, vendégszerető hely. A koncert előtt több órával érkeztünk meg, így sikerült kicsit kipihenni az utazás fáradalmait. A buszunk ekkor még néhány rövid szakaszt kivéve jól működött, de a 800 kilométeres egész éjszakán át tartó utazás kimerített minket. A koncert előtti próba sokak figyelmét felkeltette. Zolya Zsoltnak köszönhetően tökéletes hangtechnikával és hangosítással szólaltak meg dalaink, nagy sikert aratva.

  

Több koncertszervező is jelen volt a koncerten, ígéreteket kaptunk a további együttműködésre. Kaptunk továbbá egy meghívást Gyimesbe, a következő napra, hogy zenéljünk helyi zenészekkel. Remek lehetőségnek bizonyult, hogy a gyimesi népzenével ismerkedhessünk és rögzíthessünk egy érdekes örömzenélést. Terveinket azonban meg kellett változtatni, így ennek a meghívásnak legközelebb teszünk majd eleget.

  

Még aznap este indultunk Sepsiszentgyörgyre, ahol a helyi Szimpla Kert biztosított nekünk szállást a turné egész idejére. Út közben buszunk egyre többször makacsolta meg magát, sokszor lefulladt, és nagyon lassan tudtunk vele haladni. Hajnali három óra felé érkeztünk meg a Szimplába, ahol pálinkával, és nagyon finom zsíroskenyérrel vártak minket. Rövid időre el is feledkeztünk fáradtságunkról. Józsi Győző és Hankó Szabolcs segítségének köszönhetően elfoglaltuk a szállásunkat.

 

A második napon Kovásznán a Művelődési Központban játszottunk egy koncertet a Havadtői Cserkészcsapat tagjainak, és a Böjte Csaba atya által vezetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány kovásznai gyermekotthonának lakóinak. Ez a koncert egy kicsit más volt, a közönség fiatal átlagéletkora miatt. Érdeklődő, figyelő tekintetek mellett a zeneszámok között beszéltünk az általunk megszólaltatott hangszerek történetéről és a különböző kontintnsek népzenéinek jellegzetességeiről. A műsor végén magyar népdalokat játszottunk Moldovai Dóra közreműködésével a cserkészcsapatból. Nagyon élveztük ezt az ismeretterjesztő, interaktív zenélést.

  

A Kovásznán adott műsor után elindultunk Gyimes felé, hogy eleget tegyünk előző napi meghívásunknak, lélekben felkészültünk az örömzenélésre, a társaságra ami ránk várt. Sajnos a buszunk motorja amely igen bizonytalanul működött az első naptól, ettől a ponttól kezdve vezérlési hiba miatt csak 80km/h maximum sebességet és nagyon kevés nyomatékot biztosított. Úgy döntöttünk, visszamegyünk Sepsiszentgyörgyre, mert a hegyekbe biztonságosan fel és lejutni nem lettünk volna képesek. A visszautunk a rövid távolság ellenére sok időt vett igénybe. Mikor megérkeztünk szinte abban a pillanatban érkezett az első osztályú pálinka és a zsíros kenyér.

A Szimplások vendégszeretete nem ismert határokat. Tálcaszámra kóstolhattuk meg a finomabbnál finomabb pálinkákat, kézműves söröket. Mindegyik pálinka más volt, és mindegyik rendkívül finom. A sörválaszték is nagyon nagy, és van egy két igazán különlegesen finom sör amivel máshol nem találkoztunk. Nem volt olyan kérésünk, ami ne teljesült volna. Mindezeken felül, -tisztában léve anyagi lehetőségeinkkel- szállást biztosítottak az egész zenekarnak. Ehhez kapcsolódott még az egész Szimpla személyzetének és közönségének barátságos és pozitív attitűdje, mely nagy hatást gyakorolt ránk.

  

Az esti koncert a kezdeti technikai problémák ellenére nagyon jól sikerült, magyar népdalcsokrunkat Bianka előadása színesítette, nagy sikert aratva. Rögzítettünk egy újabb élő koncertalbumot amely nemsokára elérhető lesz a bandcamp oldalunkon. A műsor után természetesen megérkezett a következő tálca finomabbnál finomabb gyümölcsökből készített pálinka válogatás.

  

Az este természetesen nem ért véget. Balázsnak és Bencének köszönhetően fent önismereti diszkóval, a zenekar lent akusztikus jammeléssel folytatta egészen hajnalig. Ez volt a Szimpla Sepsiszentgyörgy első születésnapja, melyet sikerült méltóan megünnepelni. Nagyon jól éreztük magunkat és sok új barátságot kötöttünk. Jó érzés volt ebben a közegben lenni. Hálásak vagyunk Józsi Győzőnek, Kingának és Biankának, Kónya Attilának, Hankó Szabolcsnak, a Szimplás lányoknak és fiúknak!

  

Kísérőink, Abu Yousef Nóra és Molnár Bence is jól érezték magukat, bár az utazás és a járművünk műszaki problémája sok energiát kivett belőlünk. Nóra egy facebook csoportban feladott hirdetésünkre jelentkezett. Az utolsó pillanatban kiesett a filmesünk, úgy tűnt a tervezett dokumentumfilmünket az útról nem fogjuk tudni megvalósítani. Több jelentkező közül kellett választanunk.

   

Nagyon pozitív volt az összes jelentkező hozzáállása a feladathoz és egymáshoz. Forrás hiányában szállást, ellátást és a társaságunkat tudtuk felajánlani egy érdekes utazással együtt. Nóra hozzáállása, kitartása figyelemre méltó volt, rengeteg kép és filmanyagot készített. Az utunkról és a három állomásról egy dokumentumfilm készül, melyet a youtube csatornánkon lehet majd megtekinteni.

  

A sepsiszentgyörgyi Szimplában játszott koncertünk hanganyagát jó minőségben rögzítettük és egy albumot készítünk belőle letölthető és CD formátumban. Elérhető lesz a Bandcamp oldalunkon, a koncertjeinken és a sepsiszentgyörgyi Szimplában.